Amerikai palacsinta recept

Az amerikai palacsinta nevének megfelelően az Amerikai Egyesült Államokból származik, rendszeresen fogyasztják akár reggelinek, akár desszertnek. Személy szerint nem tekintem nagy riválisának a Crêpe ételt, ami a francia konyhában emlegetett édesség.

Míg a hagyományos palacsinta tészta sós, addíg az amerikai palacsinta tészta édes és jóval sűrűbb is. Elkészítése egyszerűbb, mint a hagyományos palacsinta, mert nem kell szétteríteni a híg tésztát a serpenyőben, hanem csak egy merőkanállal öntünk a serpenyő közepére egy adag tésztát és már sülhet is. Gyorsabban készíthető el, mert egyszerre akár 3 adagot is tudunk készíteni, míg a többi palacsintánál maximum 1 adagot tudunk készíteni.

Szervírozásuk is máshogy történik; itt leginkább az USA-ra utaló édesség szeretet a preferált, tehát minél cukorsabbat érdemes rátenni: juharszirup, nutella, vaj, vanília és gyümölcsök. Alakjuk is kisebb és, mint említve volt a tészta is sűrűbb, ezáltal adagban is kevesebbet tudunk tálalni egy személynek.

Milyen hozzávalók kellenek az amerikai palacsinta elkészítéséhez?

A amerikai palacsinta hozzávalók érdekessége egy magyarnak, hogy nem egész számokat alkalmaznak, ugyanis nem metrikus rendszer van náluk, hanem minden cup (bögre) segítségével mérnek. Ebben a receptben lévő értékek az eredeti amerikából származó receptben lévő értékek szerint vannak átváltva. A megadott mennyiségekkel 6 db amerikai palacsinta készíthető. A palacsinta tésztához az alábbi hozzávalók kellenek.

  • 120 g BL-55 búza finomliszt
  • 2 evőkanál finomított étkezési fehér cukor
  • 1/2 teáskanál konyhasó
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 M-es méretű tojás
  • 237 ml 2,8%-os tehéntej
  • 2 evőkanál olvasztott sűtőmargarin

A tetejére az alábbi hozzávalók kellenek.

  • UHT Tejszínhab
  • Mogyorókrém

120 g BL-55 búza finomliszt

A BL-55 liszt azt jelenti, hogy 0,55% hamutartalmú búza finomlisztet kell használnunk. A liszt segít a tészta sűrűségét megnövelni. Az amerikai palacsinta sütésénél fontos, hogy kellő mennyiségű lisztet adjunk a tésztához, hogy később megfelelő méretűre tudjuk sütni a tésztát.

2 evőkanál finomított étkezési fehér cukor

A finomított étkezési fehér cukor a tészta édesítése miatt kell. Az amerikai palacsinta sokkal édessebb, mint a hagyományos, ezért is kell a tésztába több.Az étkezési cukrok közül használhatunk még finomított barnacukrot, vagy porcukrot. kerüljük a finomítatlan cukrokat, mert akkor nem tudjuk csomómentesre és lágyra keverni a tésztát.

1/2 teáskanál konyhasó

A konyhasó felel a tészta ízesítéséért. Fontos hozzávaló, mert segít ellensúlyozni a tészta édességét.

1/2 teáskanál sütőpor

A sütőpor a tészta sütésénél kiváltott folyamatot idézi elő, ami a térfogatnövelés. Sütéskor látványosan megnő a tészta függőlegesen, ezzel okozva vastag palacsinta szeleteket.

1 M-es méretű tojás

A tojást nyersen, felütve kell hozzáadni a tésztához. Ebben a receptben 1 M-es méretű tojás van írva, azonban ha kisebb méretű tojásunk van a hűtőben. akkor adjunk hozzá 2 db tojást.

237 ml 2,8%-os tehéntej

A tehéntej elengedhetetlen a tészta készítéséhez.Használhatunk 1,5% zsírtartalmú tejet is. A tej lényege, hogy nedvességet ad a tésztának. Ahogy a liszttel, a tejjel is lehet egyensúlyozni a tészta sűrűségét.

2 evőkanál olvasztott sűtőmargarin

Az általában kocka vagy téglatest alakú sütőmargarin hozzájárul az ízek kiegészítéséhez. Olvasztva kell beletenni, hogy csomómentes maradjon a tészta. A sütőmargarint a mikróban is meg tudjuk olvasztani 30 másodperc alatt.

Hogyan kell elkészíteni az amerikai palacsintát?

Én az amerikai palacsinta sütését egy hagyományos 32cm-es palacsintasütőben végzem, azonban lehet használni kimondottan amerikai palacsinta sütőt. Létezik egy bögrés változat is a palacsinta elkészítésére, de én személy szerint nem javaslom.

  1. Keverjük össze a száraz hozzávalókat.
  2. Keverjük össze a nedves hozzávalókat egy másik tálban.
  3. Összekeverjük a két részre szedett hozzávalókat.
  4. Készítsük elő a palacsintasütőt.
  5. Öntsünk tésztát a serpenyőre.
  6. Fordítsuk meg, amikor buborékos a teteje.
  7. Süssük, amíg aranybarna nem lesz és tálaljuk a lentebb említett hozzávalókkal.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat

Összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy nagy tálban. Tegyük a tálba egyesével ezeket a hozzávalókat, és egy fakanállal alaposan keverjük el. Ez fontos lépés, hogy a következő lépésekben lévő hozzávalók egyenlő arányban keveredjenek el.

Keverjük össze a nedves hozzávalókat egy másik tálban

Egy másik kisebb tálban összekeverem a tojást, a tejet és a olvasztott vajat. Az olvasztott vajat a mikróban 30 másodperc alatt ki lehet olvasztani. Fontos, hogy az olvasztott vajat ne öntsük rá közvetlenül a tojásra! A tojást keverjük bele a tésztába és próbáljuk a tejbe önteni a felolvasztott vajat, ezzel elkerüljük, hogy megsüljön a tojás.

Összekeverjük a két részre szedett hozzávalókat

Hozzáadom a nedves összetevőket a száraz összetevőkhöz, és összekeverem, amíg a liszt teljesen fel nem oldódik. A keverést végezhetjük habverővel, hogy hatékonyabban tudjuk összevetni a hozzávalókat. Keverjük addig, ameddig csomómentes nem lesz.

Készítsük elő a palacsintasütőt

Felmelegítek egy palacsintasütőt vagy egy nagy serpenyőt közepes hőfokon(6-os erősségű sütőn 3-as, 9-es erősségű sütőn 5-ös erősségre javaslom). A tapadásmentes palacsintasütő ajánlott, ugyanis ez elősegíti, hogy sütésnél, amikor megfordítjuk a palacsintát, ne süljön le, hanem fakanállal könnyen meg tudjuk fordítani.

Öntsünk tésztát a serpenyőre

Öntök egy merőkanál tésztát a serpenyőbe, és sütöm, amíg a teteje buborékokat nem kezd kiadni. A kiöntött mennyiség után mérlegeljünk, hogy elég-e az a mennyiség és ennek tudatában süssük a többit.

Fordítsuk meg, amikor buborékos a teteje.

Megfordítom a palacsintát, és sütöm további 1-2 percig, amíg aranyszínű nem lesz. A palacsinta tetején látható lesz a sütőport miatt pár levegőbuborék. Ekkor megfordíthatjuk a palacsintát. Ha még nem buborékos a teteje, hanem lágy, de a palacsinta alja már meg van sülve, akkor próbáljuk meg az aktuálisat megfordítani és vegyük lejjebb a tűzhely erősségét.

Süssük, amíg aranybarna nem lesz és tálaljuk a lentebb említett hozzávalókkal.

Miután vártunk 1-2 percet és látjuk, hogy mindkét fele a palacsintának meg van sülve vegyük ki egy tálcára és folytassuk addig, ameddig el nem fogy a tészta. Javasolt egymásra tenni a kész palacsintákat. Tálaláshoz kenjük meg mogyorókrémmel és tegyünk rá tejszínhabot. Elkészült az amerikai palacsinta!

Amerikai Palacsinta Sütése
Palacsinták elhelyezése hagyományos palacsinta sütőben.

Hogyan tálaljuk az amerikai palacsintát?

Az a fantasztikus az amerikai palacsintában, hogy bármivel tudjuk tálalni. Az én kedvencem a nutellás tejszínhabos változat, de sokan szeretik a banános és az almás amerikai palacsintát is. Csak a képzeletünk szabja, meg milyen édességet és gyümölcsöket rakunk rá.

Amerikai palacsinta recept

Course: Reggeli, DesszertCuisine: AmerikaiDifficulty: Egyszerű
Adag

6

db
Előkészítés

15

minutes
Sütés

15

minutes
Kalória

227

kcal

1

Az alábbi recept egy egyszerű amerikai palacsinta recept, amely nagyon könnyen elkészíthető:

Hozzávalók

  • 120 g liszt

  • 2 evőkanál cukor

  • 1/2 teáskanál só

  • 1/2 teáskanál sütőpor

  • 1 tojás

  • 237 ml tej

  • 2 evőkanál olvasztott kockavaj

  • Tetejére
  • Tejszínhab

  • Mogyorókrém (Nutella)

Elkészítés

  • Összekeverem a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy nagy tálban.
  • Egy kisebb tálban összekeverem a tojást, a tejet és a olvasztott vajat.
  • Hozzáadom a nedves összetevőket a száraz összetevőkhöz, és összekeverem, amíg a liszt teljesen fel nem oldódik.
  • Felmelegítek egy palacsintasütőt vagy egy nagy serpenyőt közepes hőfokon(6-os erősségű sütőn 3-as, 9-es erősségű sütőn 5-ös erősségre javaslom).
  • Öntök egy merőkanál tésztát a serpenyőbe, és sütöm, amíg a teteje buborékokat nem kezd kiadni.
  • Megfordítom a palacsintát, és sütöm további 1-2 percig, amíg aranyszínű nem lesz.
  • Miután kész, a fentebb említett finomságok kombinálásával tálalom.

Előforduló problémák

Itt van néhány gyakori probléma, amelyek felmerülhetnek palacsintasütés közben, és azokra javasolt megoldások:

  1. Palacsinta túl lapos vagy kemény:
    • Probléma: A tészta lehet túl híg, vagy a sütési hőmérséklet túl magas.
    • Megoldás: Adj hozzá egy kis lisztet a tésztához, hogy vastagabb legyen. Csökkentsd a sütési hőmérsékletet közepesre vagy közepes alacsonyra.
  2. Palacsinta túl vastag vagy nyers belül:
    • Probléma: A tészta lehet túl sűrű, vagy a sütési hőmérséklet túl alacsony.
    • Megoldás: Adj hozzá egy kis tejet a tésztához, hogy könnyebb legyen. Emelj fel a sütési hőmérsékletet közepes magasra.
  3. A tészta nem tapad össze:
    • Probléma: A tészta túl sűrű lehet.
    • Megoldás: Adj hozzá több tejet a tésztához, hogy könnyebb legyen. Keverd össze alaposabban.
  4. Palacsinták égnek a serpenyőben:
    • Probléma: A sütési hőmérséklet lehet túl magas, vagy a serpenyő túl kevés zsiradékkal rendelkezik.
    • Megoldás: Csökkentsd a sütési hőmérsékletet közepesre vagy közepes alacsonyra. Adj hozzá egy kis vajat vagy olajat a serpenyőhöz.
  5. A palacsinták egyenetlenül sülnek meg:
    • Probléma: A sütési hőmérséklet lehet nem egyenletes.
    • Megoldás: Használj egy jó minőségű serpenyőt, és győződj meg róla, hogy a hőmérséklet egyenletes. Fordítsd meg a palacsintákat, amikor a felszínük buborékos lesz.
  6. A palacsinták túl sötétek:
    • Probléma: A sütési hőmérséklet túl magas.
    • Megoldás: Csökkentsd a sütési hőmérsékletet, hogy a palacsinták aranybarna színt kapjanak.

Próbáld ki ezeket a megoldásokat, és tökéletes palacsintáid lesznek!

Tetszett a recept?

Értékeld a szívre kattintva!

Átlagos értékelés 5 / 5. Értékelések: 1

Még nem érkezett egy szív sem. Legyél te az első aki beszívezi!