A francia palacsinta – Crêpe recept

Eredete

A crêpe egy Franciaországból származó vékony tésztájú palacsinta. Sokan összekeverhetik a magyar hagyományos palacsintával, jogosan, ugyanis nagyon hasonlítanak egymásra. Alternatív édes palacsinta édességnek ajánlom az amerikai palacsintát, amit ugyanúgy számos különböző hozzávalóval fel lehet dobni.

Fajtái

Alapvetően 2 fajáját különböztetjük meg. Ezzel különválik a desszert és nem desszert funckiója. Nyilvánvalóan a fajtáknak megfelelő feltétet, vagy tötlést kell választani.

crêpes sucrées (édes crêpe)

A legnépszerűbb édes crêpe, amit nagyon szeretnek az emberek, a nutellával töltött és a tetejét megszórják a porcukorral, esetleg tejszínhabot fújnak rá. Gyakoriak a szirupok és öntetek a tetején, mint például a juharszirup és a narancsos öntet. Ennek alapján készül a Crêpes Suzette.

crêpes salées (sós crêpe)

Nevének megfelelően a tészta íze sós, ennek megfelelően lehet tálalni. Ennél a változatnál csak a képzeletünk szab határt. Tölthetjük sajttal, hússal, tojással, lecsóval, gombával.

Érdekesség

Alapvetően búzalisztből készül az eredeti crêpe, viszont készítői ajánlják a hajdinát is. Olyan értelemben ritka étel, hogy tálalása a változatainak köszönhetően lehet hidegen és melegen is.

Sütése

Sütése nem különbözik a magyar palacsinta receptjáben lévőtől, az eljárások ugyanazok.

A francia palacsinta – Crêpe recept

Fogás: DesszertKonyha: FranciaNehézség: Könnyű
Adag

1

adag
Elkészítési idő

40

perc
Sütési idő

15

perc
Kalória

186

kcal
Teljes idő

1

hour 

10

perc

1

Az alábbi egy magyar palacsintához hasonló francia étel, a crêpe receptje olvasható.

Hozzávalók

  • 180g liszt

  • 2 nagy tojás

  • 2 dl tej

  • 2 dl víz

  • 15 g olvasztott vaj

  • csipet só

  • Sütéshez
  • Vaj

Elkészítés

  • Egy nagy keverőtálban összekeverem a lisztet és a sót.
  • Egy másik tálban felverem a tojásokat, majd összekeverem a tejet, a vizet és az olvasztott vajat.
  • Fokozatosan öntöm a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és addig keverem, amíg a tészta sima és csomómentes nem lesz.
  • Hagyom a tésztát pihenni legalább 10 percig, de akár egy órát is, hogy a glutén megpihenjen, és a buborékok leülepedjenek.
  • Felmelegítek egy tapadásmentes serpenyőt vagy palacsintasütőt közepesen magas hőfokon. Amikor a serpenyő felforrósodott, bepermetezem főzőspray-vel, vagy olvasztok egy kis vajat a serpenyőben.
  • Egy merőkanál vagy mérőpohár segítségével öntöm a tésztát a serpenyőbe, és úgy forgatom a serpenyőt, hogy a tészta lefedje a felszínt.
  • Sütöm a palacsintát kb. 1-2 percig, vagy amíg a szélei elkezdenek leválni a serpenyőről, és az alja enyhén megbarnul. Egy spatula segítségével megfordítom a palacsintát, és sütöm további 30 másodpercig a másik oldalán.
  • Kiveszem a palacsintát a serpenyőből, és ráhelyezem egy tányérra vagy rácsra. Megismétlem a sütést a maradék tésztával, és minden egyes palacsinta között bepermetezem a serpenyőt főzőspray-vel vagy vajjal.

Jegyzetek

  • A crêpes egy hagyományos francia étel, amelyet általában édes vagy sós töltelékkel tálalnak.
  • Franciaországban a crêpes-t gyakran fogyasztják a február 2-ára eső Candlemas (La Chandeleur) ünnepén.
  • A crêpes különféle hozzávalókkal tölthető, például Nutellával, lekvárral, gyümölccsel, sonkával, sajttal vagy tojással.
  • Sütését el lehet végezni 32cm-es hagyományos palacsintasütővel, serpenyővel.

Tetszett a recept?

Értékeld a szívre kattintva!

Átlagos értékelés 5 / 5. Értékelések: 1

Még nem érkezett egy szív sem. Legyél te az első aki beszívezi!