Ki ne ismerné és szeretné a finom, puha kakaós csigát. Már az illata lekenyerezi az embert, főleg ha frissen és melegen jut hozzá.
Mi a kakós csiga?
A kakaós csiga egy édes cukrászsütemény. Kelt tésztából vagy leveles tésztából készül. Süteményként vagy pékáruként árulják a pékségekben és boltokban.
Honnan származik a kakaós csiga?
A legelső típusa a kakós csigának az Egyesült Királyságból, Chelsea városából származik. A kakaós csiga különböző változatai elterjedt még Erdélyben, darázsfészek néven, és Magyarországon.
Ki találta fel a kakaós csigát?
A kakós csigát Magyarországon Pösch Mór találta fel. A barátainak készítette el először, azonban maradt felesleg és eladta őket.
Milyen hozzávalók kellenek a kakóscsiga elkészítéséhez?
- liszt
- tojás
- só
- tej
- cukor
- margarin vagy vaj
- élesztő kakaópor
- porcukor
Mennyire nehéz elkészíteni a kakaós csigát?
A kakós csiga elkészítési nehézsége: nehéz. Szükséges az élesztőt felfuttatni, a tésztát dagasztani, kelteni és nyújtani.
Mi a különbség a kakaós tekercs és a kakaós csiga?
Sokan úgy vélik, hogy nincs különbség a kakaós csiga és a kakaós tekercs között. Azonban, ha már jártunk pékségben, ahol lehet kapni mindkettőt, akkor szerencsénk van.
Ugyanis a kakaós csiga a jól megszokott fomában lehet kapni, ugyanakkor a kakaós tekercs is hasonlít a csigára, mintha egy kisebb, és sokkal szélesebb kakaós csigát formálnánk.
Milyen változatai vannak a kakaós csigának?
A kakaós csigának számos rokona van, ugyanis helyettesíteni lehet a kakaós részét bármilyen édes hozzávalóval.
Rokonai:
- Diós csiga
- Fahéjas csiga
- Mákos csiga
- Mazsolás csiga
Milyen sós változatai vannak a kakós csigának?
- Pizzás csiga
- Szalámis csiga
- Bolognai csiga
Milyen más néven ismerhető a kakaós csiga?
- Darázsfészek
Mennyi kalóriát tartalmaz egy adag kakaós csiga?
Egy adag kakós csiga 494 kalóriát tartalmaz.
Hogyan kell elkészíteni a kakaós csigát?
Hogyan kell elkészíteni a kakaós csigát?
Course: Reggeli, DesszertDifficulty: NehézAz alábbi szekcióban olvasható, hogyan készíthető el a kakós csiga.
Hozzávalók
1 kg liszt
4 tojás
csipetnyi só
fél liter tej
20 dkg cukor
15 dkg vaj vagy margarin
kis kocka friss élesztő
15 – 20 dkg kakópor
35 – 40 dkg cukor
Elkészítés
- Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk az átszitalt liszthez a felfuttatott élesztőt és hozzáadjuk a többi hozzávalót.
- Szépen kidagasztjuk addig, amíg az edénytől elválik.
- Letakarjuk és duplájára kelesztjük.
- Amíg kel a tesztánk, addig bekeverjük a kakaót a cukorral. Én egy kis vaníliás cukrot is szoktam bele tenni.
- Mikor megkelt a tesztánk akkor szépen kinyújtjuk fél cm vastagságúra, olajjal lekenjük és rászórjuk a cukros kakaót.
- Föltekerjuk és két ujjnyi vastagra vágjuk. Beletesszük a sütőpapírral ki bélelt tepsibe és újra le kenjük olajjal
- 180 fokos sütőbe 30-40 percig sütjük.
- Mikor kész, cukros tejjel jól meglocsoljuk és letakarjuk, így hagyjuk ki hűlni. Mikor kihűlt szét szedjük és tálaljuk.