Legegyszerűbb juhtúrós sztrapacska

Szlovák nokedlit fogunk készíteni? Vagy magyar sztrapacskát? Hagyomásos galuska?

Szóval kérünk egy szlovák helyen sztrapacskát. Amit kihoznak nem lesz más, mint egy kis párolt savanyúkáposztás, húsos, szlovák sztrapacska, ami hasonlít a galuskára, de nem az.

Átjövünk Magyarországra és megint kérünk sztrapacskát. Szerencsénkre azt kapjuk, amit kértünk, vagyis csak akkor, ha tényleg hagyományos magyar juhtúros sztrapacskát kértünk.

A helyi változatosság oka, hogy részben az alapanyagok és maga a kinézet is hasonlítanak egymásra, de még a nevük is. A baj ott van, hogy a szlovák strapačky nem egyenlő a magyarral. Ennek az okát már nem firtatjuk.

Legegyszerűbb juhtúrós sztrapacska (2023)

Fogás: FőételKonyha: MagyarNehézség: Egyszerű
Adag

4

adag
Előkészítés

30

perc
Sütés

30

perc

A recept egy magyar juhtúrós sztrapacska egyszerű elkészítését írja le.

Hozzávalók

  • 500 g sztrapacska

  • Napraforgó étolaj

  • 2 fej lilahagyma

  • 250 g tehéntúró

  • 100 g juhtúró (tehéntúró nélkül további 100 g)

  • Tetejére
  • Pirított szalonna

  • Ízlés szerint tejföl

Elkészítés

  • A sztrapacskát forrásban lévő sós vízbe tesszük.
  • Amíg a sztrapacskánk készül egy evőkanál olajon két fejnyi apróra vágott lilahagymát megpirítunk.
  • Azokat a sztrapacskákat, amelyek felúsztak a víz tetejére leszűrhetjük.
  • Miután az összes sztrapacskánk elkészült átmossuk hideg víz alatt és mégegyszer átszűrjük.
  • Előveszünk egy magasfalú hőálló tálat vagy tepsit (például jénai) és az aljába a pirított hagymánkat beleöntjük és beletesszük a kész sztrapacskánkat is.
  • Egy kevés napraforgó olajjal meglocsoljuk, illetve a juhtúróval összeforgatjuk és hogy egy kicsit selymesebb ízt kapjunk, a tehéntúrót is hozzáadjuk. Ha valaki szereti az erőteljesebb juhtúró ízt az kihagyhatja a tehéntúrót, helyette még további 100 g juhtúrót használjon.
  • Az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és sütés közben kétszer-háromszor átforgatva kb. 25-30 percig sütjük. A sztrapacskát tekintve ekkor egy kívülről egy picit sültebb, belülről azonban egy lágyabb eredményt érhetünk el.
  • Ameddig sül, addig egy evőkanál olajon 250 g szalonnát megpirítunk.
  • Amikor kész a sztrapacska, vegyük ki és még forrón tálaljuk, tetejére ízlés szerint tejfölt, illetve pirított szalonnát tegyünk.

Jegyzetek

  • Ha valaki nem szereti a külsejét jobban megsütve, akkor elegendő 15-20 percnyi sütés, hogy az ízek kellően összeérjenek.

Tetszett a recept?

Értékeld a szívre kattintva!

Átlagos értékelés 0 / 5. Értékelések: 0

Még nem érkezett egy szív sem. Legyél te az első aki beszívezi!