Szlovák nokedlit fogunk készíteni? Vagy magyar sztrapacskát? Hagyomásos galuska?
Szóval kérünk egy szlovák helyen sztrapacskát. Amit kihoznak nem lesz más, mint egy kis párolt savanyúkáposztás, húsos, szlovák sztrapacska, ami hasonlít a galuskára, de nem az.
Átjövünk Magyarországra és megint kérünk sztrapacskát. Szerencsénkre azt kapjuk, amit kértünk, vagyis csak akkor, ha tényleg hagyományos magyar juhtúros sztrapacskát kértünk.
A helyi változatosság oka, hogy részben az alapanyagok és maga a kinézet is hasonlítanak egymásra, de még a nevük is. A baj ott van, hogy a szlovák strapačky nem egyenlő a magyarral. Ennek az okát már nem firtatjuk.
Legegyszerűbb juhtúrós sztrapacska (2023)
Fogás: FőételKonyha: MagyarNehézség: Egyszerű4
adag30
perc30
percA recept egy magyar juhtúrós sztrapacska egyszerű elkészítését írja le.
Hozzávalók
500 g sztrapacska
Napraforgó étolaj
2 fej lilahagyma
250 g tehéntúró
100 g juhtúró (tehéntúró nélkül további 100 g)
- Tetejére
Pirított szalonna
Ízlés szerint tejföl
Elkészítés
- A sztrapacskát forrásban lévő sós vízbe tesszük.
- Amíg a sztrapacskánk készül egy evőkanál olajon két fejnyi apróra vágott lilahagymát megpirítunk.
- Azokat a sztrapacskákat, amelyek felúsztak a víz tetejére leszűrhetjük.
- Miután az összes sztrapacskánk elkészült átmossuk hideg víz alatt és mégegyszer átszűrjük.
- Előveszünk egy magasfalú hőálló tálat vagy tepsit (például jénai) és az aljába a pirított hagymánkat beleöntjük és beletesszük a kész sztrapacskánkat is.
- Egy kevés napraforgó olajjal meglocsoljuk, illetve a juhtúróval összeforgatjuk és hogy egy kicsit selymesebb ízt kapjunk, a tehéntúrót is hozzáadjuk. Ha valaki szereti az erőteljesebb juhtúró ízt az kihagyhatja a tehéntúrót, helyette még további 100 g juhtúrót használjon.
- Az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük és sütés közben kétszer-háromszor átforgatva kb. 25-30 percig sütjük. A sztrapacskát tekintve ekkor egy kívülről egy picit sültebb, belülről azonban egy lágyabb eredményt érhetünk el.
- Ameddig sül, addig egy evőkanál olajon 250 g szalonnát megpirítunk.
- Amikor kész a sztrapacska, vegyük ki és még forrón tálaljuk, tetejére ízlés szerint tejfölt, illetve pirított szalonnát tegyünk.
Jegyzetek
- Ha valaki nem szereti a külsejét jobban megsütve, akkor elegendő 15-20 percnyi sütés, hogy az ízek kellően összeérjenek.