Bakonyi sertéstokány egytálétel recept

A tokány egy ízesített húsétel. A bakonyi sertéstokány egy olyan húsétel, amelyet a gulyás, pörkölt és paprikás ételekkel együtt az 19. században terjedtek el Magyarországon. A tokányt a török hódoltsági területekről hozták Románián keresztül Erdélybe. A húst vékony csíkokra vágják és megszárítják a napon a magyarok ősi tartósító módszerét használva.

A szárított húsból „pergeltet” készítenek saját levében főzve. A tokány párolódik, amíg lesül a saját levében, majd vizet adnak hozzá, hogy a hús ne piruljon meg, és a vége felé tejfölt adnak hozzá. A tokány lehet savanyú is, amelyet marhahúsból, füstölt szalonnából és tejföllel készítenek.

Ugrás a recepthez!

Milyen hozzávalók kellenek a bakonyi sertéstokány elkészítéséhez?

A bakonyi sertéstokány elkészítéséhez az alábbi hozzávalók szükségesek.

  • 1 kg sertés lapocka
  • 3 db paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • só, bors, kömény, piros paprika ízlés szerint
  • 1 kis doboz tejföl
  • 40 dkg csiperke gomba

Hogyan kell elkészíteni a bakonyi sertéstokányt?

Összesen 5 lépséből elkészíthető ízletes egytálétel a sertéstokány. Az elkészítési lépések alább olvashatóak.

  1. Vágjuk fel a szalonnát.
  2. Adjuk hozzá a zöldségeket.
  3. Fűszerezzük meg.
  4. Főzzük meg a húst.
  5. Adjuk hozzá a tejfölt és keverjük el.

1. Vágjuk fel a szalonnát

A szalonnát apró kockákra vágjuk, kiolvasztjuk utána rá dobjuk az apróra vágott vöröshagymát, zsemle színűre pirítjuk.

2. Adjuk hozzá a zöldségeket

Rátesszük a felvágott paradicsomot, paprikát kissé megfonnyasztjuk,amikor ez még van akkor rátesszük a csíkokra vágott húst és addig keverjük amíg a hús kifehéredik.

3. Fűszerezzük meg

Fűszerezzük ízlés szerint és tegyük rá a feldarabolt gombát.

4. Főzzük meg a húst

Annyi vizet teszünk rá, hogy el lepje és addig főzzük amíg a hús meg puhul,ekkor bele törjük a fokhagymát. Azért nem tesszük bele az elején a fokhagymát mert így sokkal jobban kiadja az ízét.

5. Adjuk hozzá a tejfölt és keverjük el

A tejfölt kikeverjük a bakonyi szaftjaval és rá öntjük a már kész ételre egyet rottyan és el is zárjuk a gázt.

Hogyan tálaljuk megfelelően?

A legfinomabb tálalást az alábbi módon érhetjük el.

  • Ahogyan a képen látható, tésztával
  • Friss savanyú uborkával vagy káposztával
  • Tészta helyett lehet friss kenyér vagy hagymás cipó.

Mik a népszerűbb változatai?

Az alábbi változatok a hozzávalók kis átalakításával lehet elérni.

  • Bakonyi tokány
  • Borjútokány
  • Borsos tokány
  • Csikóstokány
  • Csülöktokány
  • Debreceni tokány
  • Erdélyi tokány

Tippek

  • Használjunk friss alapanyagokat
  • Óvatosan fűszerezzük, nehogy az étel rovására menjen
  • Főzzük a húst lassú tűzön a maximális íz elérése érdekében

Bakonyi sertéstokány egytálétel egyszerű receptje

Fogás: FőételKonyha: MagyarNehézség: Egyszerű
Adag

4

adag
Előkészítési idő

30

perc
Főzési idő

40

perc

Az alábbi recept a magyar konyha egyik legrégebbi ételét írja le.

Hozzávalók

  • 1 kg sertés lapocka

  • 3 db paradicsom

  • 1 paprika

  • 2 nagy fej vöröshagyma

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 15 dkg füstöszalonna

  • só, bors, kömény, piros paprika ízlés szerint

  • 1 kis doboz tejföl

  • 40 dkg csiperke gomba

Elkészítés

  • A szalonnát apró kockákra vágjuk, ki olvasztjuk utána rá dobjuk az apróra vágott vöröshagymát, zsemle színűre pirítjuk.
  • Rátesszük a felvágott paradicsomot, paprikát kissé megfonnyasztjuk,amikor ez még van akkor rátesszük a csíkokra vágott húst és addig keverjük amíg a hús kifehéredik.
  • Ekkor fűszerezzük ízlés szerint és rá tesszük a fel darabolt gombát.
  • Annyi vizet teszünk rá, hogy el lepje és addig főzzük amíg a hús meg puhul,ekkor bele törjük a fokhagymát. Azért nem tesszük bele az elején a fokhagymát mert így sokkal jobban kiadja az ízét.
  • A tejfölt ki keverjük a bakonyi szaftjaval és rá öntjük a már kész ételre egyet rottyan és el is zárjuk a gázt.

Tetszett a recept?

Értékeld a szívre kattintva!

Átlagos értékelés 5 / 5. Értékelések: 1

Még nem érkezett egy szív sem. Legyél te az első aki beszívezi!