Eredete
A crêpe egy Franciaországból származó vékony tésztájú palacsinta. Sokan összekeverhetik a magyar hagyományos palacsintával, jogosan, ugyanis nagyon hasonlítanak egymásra. Alternatív édes palacsinta édességnek ajánlom az amerikai palacsintát, amit ugyanúgy számos különböző hozzávalóval fel lehet dobni.
Fajtái
Alapvetően 2 fajáját különböztetjük meg. Ezzel különválik a desszert és nem desszert funckiója. Nyilvánvalóan a fajtáknak megfelelő feltétet, vagy töltést kell választani.
crêpes sucrées (édes crêpe)
A legnépszerűbb édes crêpe, amit nagyon szeretnek az emberek, a nutellával töltött és a tetejét megszórják a porcukorral, esetleg tejszínhabot fújnak rá. Gyakoriak a szirupok és öntetek a tetején, mint például a juharszirup és a narancsos öntet. Ennek alapján készül a Crêpes Suzette.
crêpes salées (sós crêpe)
Nevének megfelelően a tészta íze sós, ennek megfelelően lehet tálalni. Ennél a változatnál csak a képzeletünk szab határt. Tölthetjük sajttal, hússal, tojással, lecsóval, gombával.
Érdekesség
Alapvetően búzalisztből készül az eredeti crêpe, viszont készítői ajánlják a hajdinát is. Olyan értelemben ritka étel, hogy tálalása a változatainak köszönhetően lehet hidegen és melegen is.
Sütése
Sütése nem különbözik a magyar palacsinta receptjében lévőtől, az eljárások ugyanazok.
A francia palacsinta – Crêpe recept
Fogás: DesszertKonyha: FranciaNehézség: Könnyű1
adag40
perc15
perc186
kcal1
hour10
perc1
Az alábbi egy magyar palacsintához hasonló francia étel, a crêpe receptje olvasható.
Hozzávalók
180g liszt
2 nagy tojás
2 dl tej
2 dl víz
15 g olvasztott vaj
csipet só
- Sütéshez
Vaj
Elkészítés
- Egy nagy keverőtálban összekeverem a lisztet és a sót.
- Egy másik tálban felverem a tojásokat, majd összekeverem a tejet, a vizet és az olvasztott vajat.
- Fokozatosan öntöm a nedves hozzávalókat a száraz hozzávalókhoz, és addig keverem, amíg a tészta sima és csomómentes nem lesz.
- Hagyom a tésztát pihenni legalább 10 percig, de akár egy órát is, hogy a glutén megpihenjen, és a buborékok leülepedjenek.
- Felmelegítek egy tapadásmentes serpenyőt vagy palacsintasütőt közepesen magas hőfokon. Amikor a serpenyő felforrósodott, bepermetezem főzőspray-vel, vagy olvasztok egy kis vajat a serpenyőben.
- Egy merőkanál vagy mérőpohár segítségével öntöm a tésztát a serpenyőbe, és úgy forgatom a serpenyőt, hogy a tészta lefedje a felszínt.
- Sütöm a palacsintát kb. 1-2 percig, vagy amíg a szélei elkezdenek leválni a serpenyőről, és az alja enyhén megbarnul. Egy spatula segítségével megfordítom a palacsintát, és sütöm további 30 másodpercig a másik oldalán.
- Kiveszem a palacsintát a serpenyőből, és ráhelyezem egy tányérra vagy rácsra. Megismétlem a sütést a maradék tésztával, és minden egyes palacsinta között bepermetezem a serpenyőt főzőspray-vel vagy vajjal.
Jegyzetek
- A crêpes egy hagyományos francia étel, amelyet általában édes vagy sós töltelékkel tálalnak.
- Franciaországban a crêpes-t gyakran fogyasztják a február 2-ára eső Candlemas (La Chandeleur) ünnepén.
- A crêpes különféle hozzávalókkal tölthető, például Nutellával, lekvárral, gyümölccsel, sonkával, sajttal vagy tojással.
- Sütését el lehet végezni 32cm-es hagyományos palacsintasütővel, serpenyővel.